2015. július 10., péntek

Mikor és miket szoktunk játszani? | #lifewithbaby 3.

Nagy dilemma lehet egy szülőnek hogy mit is játsszon a gyermekével, illetve kell-e vele folyamatosan játszani, esetleg hagyni kell magában tevékenykedni. Nos én úgy vagyok vele hogy mindkettőnek nagyon fontos szerepe van a fejlődés során, ezért minimum fele-fele arányban osztom meg a játékidőt, de van hogy az önálló tevékenységnek több szerep jut. Főleg most hogy már egész jól ficánkol és felfedez.

Most arról fogok irni nektek hogy miket szoktunk játszani, milyen játékok váltak be és kb mennyi időt töltünk el vele.

Reggel Szofi kb két órát van fent, ebből kb 1 óra a játékidő. Az első harmadát egyedül tölti mig mi felöltözünk, reggelizünk, pakolunk, párom munkába indul. Ez után a kanapén szoktunk együtt játszani, egy nagyobb fajta csörgővel, hason. Vettem egy szép mintás ágyneműt és azt teritem a kanapéra, igy kb 15 percig a virágokat és a lepkéket nézegeti rajta. Szoktam mutatni neki hogyan kell a csörgőt különböző módokon rázni és tekergetni, aztán ügyesen gyakorolja. Van hogy énekelek is neki, sajnos az ének tudásomon még van mit turbózni ezért a youtube-ot hivom segitségül, ezek a kedvenc dalai:




Apa a Bingótól a falra tudna mászni, mondjuk megértem, de én már megszoktam (amennyit énekeltem nem csoda....). Van hogy egy-két dalnál megnézzük a klippet is telefonon, természetesen nagyon szereti. Itt jegyezném meg hogy ez egy szuper vitatéma hogy ki mennyit engedi telefonozni/tévézni/számitógépezni a gyerekét, nem mennék bele. Én nem veszem szigorúan, az hogy megnéz két ilyen kis dalt szerintem még nem káros, sosem hagyom vele egyedül főleg nem hosszabb időre. Tv-t max este nézünk de van mikor napokig be se kapcsoljuk. Szintén úgy gondolom hogy az az egy óra mig "nézi" a Tv-t - amúgy 5 perc után nem érdekli - nem lesz rá káros hatással. Természetesen a Tv-vel sem hagyom egyedül. 

A következő játékidő ebéd után van, miután Szofi megebédelt utána egyedül játszik kb 1 órát, mig én ebédelek (felszámolom a káoszt...) mosogatok, vasalok vagy ilyesmi. Szépen elvan, ilyenkor már a földre teritek le egy pokrócot, arra egy lepedőt és rá egy mintás játszós ágyneműt. Egyébként nem hiszem hogy fázna mert szőnyeg is van és a másodikon lakunk...szóval igy leirva már furcsa hogy ennyi mindent teszek alá :) néha még játszószőnyegezik de már megfordul rajta és magára rántja igy azzal nem nagyon szabad egyedül hagyni. 

Amikor végeztem akkor megint közös játék jön. Nagyon szereti ha tornáztatom, erre egyszerű feladatsort néztem youtube-on, nem kell semmi különlegesre gondolni, csak egy kis átmozgatás. Nagyon szereti, főleg mert közben beszélek hozzá, általában elmesélem neki mit csinálunk még aznap vagy csak úgy mesélek neki bármiről. Vagy énekelek, lásd fentebb :)
Ilyenkor szoktuk gyakorolni a forgást is, ahogy a gyógytornász mutatta, illetve fejlesztő videók alapján az életkorának megfelelő gyakorlatsort csináljuk. Ezeket egyébként már nem nagyon kedveli :) igy hamar áttérünk valami másra. A forgást is csak azóta szereti gyakorolni hogy tud forogni :) Próbálom azért új, érdekes dolgokkal fenntartani a figyelmét, hiszen neki még minden új, egy csomag papirzsepinek is rettentően tud örülni, szóval fontos az improvizáció!

Nagyon szereti a babamasszázst is, főleg ha a lábaival foglalatoskodom :) ezért igyekszem néha erre is sort keriteni. A hasát és a karjait szoktam még masszirozni - a has főleg akkor volt "porondon" mikor még hasfájós volt, szerintem jót tett neki. Ehhez szintén a youtube-ról néztem útmutatót:
A következő - délutáni - játékidő kb 4 óra körül kezdődik, először szintén egyedüli játékkal indul, ilyenkor szoktam kávézni, hajat mosni esetleg vagy enni és a maradék házimunkát is elvégzem (vagy nem...). Ez kb egy órát vesz igénybe (ilyenkor a földön játszik vizespalackkal például, 
(vagy más, nem kifejezetten játékkal) nem tudom miért szereti ennyire de nagyon leköti, aztán lemegyünk sétálni. Eleinte mindig ebéd után mentünk le, de bejött a nagy meleg és őszintén szólva semmi kedvem a tikkasztó hőségbe lemenni, szerintem Szofinak sem tenne jót, erős az UV sugárzás is...szóval inkább késő délután megyünk le és megvárjuk apát mig hazaér, aztán elmegyünk együtt bevásárolni és/vagy eszünk egy fagyit. 7 óra körül megyünk haza és a nap további részében már csak közös játék van, apával együtt persze :) Hintáztatni szoktuk kézben, vagy épp lepedőben, közben mondókázunk, ezt nagyon élvezi. Fél 9 körül fürdetjük Szofit, utána vacsorázik és aztán már csak az alvás van. 

Ha van valami jó játékötletetek irjátok meg nekem! 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Beautycrumbs Copyright © 2011 -- Template created by Beautycrumbs -- Powered by Blogger